V sobotu 3 září od 16 hod bude probíhat hodnocení utopence v závislosti na chuťových a čichových buňkách, jenž bude paralelně doprovázeno hodnocením estetickým. Hlavní soutěž se bude hodnotit jen v závislosti na chuťových a čichových smyslech a tuto bude paralelně doprovázet vedlejší soutěž estetická. Kritéria přijetí utopence do soutěže. klasický utopenec, tedy uzenina v kuse typu špekáček, nebo na velikost špekáčku (přibližně) nakrájený utočený salám, převládající v uleželém vzorku nad dalšími přísadami jedna velká 3 – 5l sklenice přihlášení utopence – na místě – při předání vzorku Kritéria vyřazení utopence ze soutěže podezřelý zápach, barva, hygienicky pochybné předměty více menších sklenic než jedna 3-5l litrová vzorek je čalamáda nebo salát ve vzorku převládají zeleninové, sýrové či jiné přísady nad uzeninou zjevné ovlivňování degustační komise před nebo v průběhu závodů (diskuse s porotci, přítomnost u vzorků během degustace) odevzdání vzorku po zahájení degustace Ujednání Komise bude sestavena jasně a jednoznačně a bude mít jasná pravidla pro hodnocení. Hodnotit bude estetickou i chuťovou stránku vzorku. Systém hodnocení a výběru komisařů předejde možným úvahám o podjatosti porotců viz níže. Ředitel soutěže a technický delegát budou nezávislými a nezainteresovanými osobami, které budou bdít nad regulérním průběhem soutěže a nekompromisně budou diskvalifikovat soutěžící, kteří se prohřeší proti pravidlům. Porota složí před soutěží slavnostní přísahu před pomníkem šotka. Pravidla hodnocení soutěže 1. Každý vzorek obdrží od rozhodčího dvě hodnoty bodů a to za estetický a chuťový dojem. Obě části se hodnotí nezávisle na sobě a to škálou bodů od 1-5. Kde 5 je maximum a 1 je minimum. 2. Každý rozhodčí hodnotí všechny vzorky. Pokud rozhodčí některý ze vzorků nehodnotí, své důvody musí přesně definovat řediteli soutěže, který je odpovídá za objektivitu hodnocení (př. alergie na některé suroviny, nepřekonatelný odpor ke koňskému masu atd…). 3. Pokud z výše uvedených důvodů nehodlá vzorek hodnotit většina rozhodčích, vzorek se vyřazuje ze soutěže a je ponechán k laické degustaci. 4. Pokud některý z rozhodčích odmítne degustovat vzorek z výše uvedených důvodů, získává vzorek průměrnou hodnotu bodu daného vzorku ostatních rozhodčích. Jen pokud neplatí bod 3. 5. Při shodném součtu na prvních třech příčkách rozhoduje bodování ředitele soutěže, které musí byt ukončeno společně s bodováním rozhodčích. Body ředitele soutěže se započítávají pouze při této shodě a jen u prvních třech vítězných vzorků! Ocenění vzorků: V hlavní soutěži jsou tradičně oceněny první tři vítězné vzorky (tj. vzorky s nevyšším součtem bodu za chuť). Vítěz získává poctu ročního držení putovního poháru, a čest mít navěky vyryté své jméno na putovním poháru. Vítěz druhé vedlejší soutěže za estetickou hodnotu (soutěžící s nejvyšším ziskem bodu v estetické části) získává věcný dar věnovaný Doupětem Po ukončení hodnocení porotců budou vzorky ponechány k laické degustaci a konzumaci, pokud zde nebude riziko zdravotní újmy degustujících laiků. Přihlášky do soutěže zasílejte na: motorkarskydoupe@gmail.com Začátek: 3. 9. 2016 16:00 Konec: 4. 9. 2016 18:00 Kategorie: párty Kraj: vysočina web akce