Motozábava.cz | Motorkáři se baví

Porozumění pneumatikám pro motocykly - výběr, údržba a výměna

vydáno 5. 7. 2023, text Anna D.

Motocyklové pneumatiky jsou kritickou součástí vaší jízdy, ovlivňují výkon, bezpečnost a ovladatelnost. Pro každého jezdce je zásadní porozumět různým typům pneumatik, jak je vybírat, udržovat a vědět, kdy je vyměnit.

Typy motocyklových pneumatik

Podle automobilovedily24.cz - typy motocyklových pneumatik dělí na:

Pneumatiky Cruiser: Tyto pneumatiky byly navrženy pro pohodlí a dlouhou životnost a jsou ideální pro dlouhé jízdy po dálnicích. Mají vyšší obsah kaučuku, který pomáhá absorbovat silniční vibrace.

Sportovní pneumatiky: Tyto pneumatiky jsou navrženy pro rychlost a obratnost. Mají měkčí pryžovou směs pro lepší přilnavost a jsou ideální pro vysoce výkonné motocykly.

Turistické pneumatiky: Jedná se o směs cruiserových a sportovních pneumatik. Nabízejí rovnováhu mezi dlouhou životností a výkonem, ideální pro jezdce na dlouhé vzdálenosti, kteří si také užívají temperamentní jízdu.

Terénní pneumatiky: S hlubokým dezénem a pevnou konstrukcí jsou tyto pneumatiky určeny pro polní cesty a stezky. Nabízejí vynikající přilnavost na nerovném povrchu, ale nejsou vhodné pro běžný provoz na silnici.

Výběr motocyklových pneumatik

Při výběru pneumatik zvažte svůj jízdní styl, typ motocyklu, který máte, a podmínky, ve kterých budete jezdit. Doporučené specifikace pneumatik výrobcem vždy vyhledejte v příručce k motocyklu. Více v článku: Jak si vybrat pneumatiky na motorku.

Údržba motocyklových pneumatik

Správná údržba pneumatiky zvyšuje výkon a prodlužuje životnost pneumatiky. Zde je několik tipů:

Pravidelná kontrola: Zkontrolujte, zda vaše pneumatiky nejsou proříznuté, proražené nebo cizí předměty usazené v běhounu.

Tlak v pneumatikách: Udržujte správný tlak v pneumatikách podle doporučení výrobce. Nesprávný tlak může vést ke špatné ovladatelnosti, zvýšenému opotřebení pneumatik a potenciálnímu selhání pneumatiky.

Vyvážení pneumatik: Nevyvážené pneumatiky mohou způsobovat vibrace vedoucí k únavě jezdce a nerovnoměrnému opotřebení pneumatik. Zajistěte pravidelné vyvážení pneumatik.

Vědět, kdy vyměnit pneumatiky

Výměna pneumatik je nutná, když:

  • Opotřebení běhounu: Většina pneumatik má indikátory opotřebení běhounu. Pokud je běhoun vaší pneumatiky na úrovni těchto indikátorů, je čas pneumatiky vyměnit.
  • Stáří: Bez ohledu na hloubku dezénu by se pneumatiky měly měnit každých pět let kvůli stárnutí pryžové směsi.
  • Poškození: Pokud má vaše pneumatika defekt, proříznutí nebo vyboulení, které nelze bezpečně opravit, je čas na výměnu.

Pamatujte, že výkon vašeho motocyklu a vaše bezpečnost do značné míry závisí na stavu vašich pneumatik. Pravidelná údržba a včasná výměna jsou klíčem k bezpečné a příjemné jízdě.




Vytvořeno 29. 4. 2024 v 1:52 za 0.062 sekundy.
.